KOULUTUS

Peruskoulun jälkeen opiskelin asentaja-koneistajaksi. Muutaman vuoden laitosmiehen töitä tehtyäni vaihdoin alaa ja opiskelin markkinointimerkonomiksi. Kaupallisen alan tehtävissä työskentelinkin sitten toistakymmentä vuotta.

Opiskelu alkoi jossain vaiheessa taas kiinnostaa, ja hakeuduin akateemisiin opintoihin. Pääaineenani yliopistossa opiskelin aikuis- ja ammattikasvatusta (82 ov). Sivuaineina opiskelin psykologiaa (59 ov), markkinointia (55 ov), erityispedagogiikkaa (35 ov) sekä sosiaalipsykologiaa (15 ov). Pro gradu -tutkielmani tein kauppaoppilaitoksen opiskelijoiden alisuoriutumisesta. Sittemmin opiskelin päivätyöni ohessa myös ammatilliseksi erityisopettajaksi.

Kasvatustieteen tohtoriksi väittelin joulukuussa 2012. Väitöskirjatutkimukseni käsittelee nuorten vieraantumista ja syrjäytymistä, ammatillista ja koulutuksellista marginalisaatiota sekä heikkoa työ- ja opiskelumotivaatiota. Suomeksi sanottuna tutkin nuoria, jotka eivät hakeudu peruskoulun jälkeen jatko-opintoihin tai töihin. Tällaisia nuoria on eri arvioiden mukaan Suomessa 40 000 – 95 000, joten tutkittavaa ja pohdittavaa riittää. Eräänlaisen tiivistelmän väitöskirjatutkimuksestani löydät täältä.

Koulutukselliset vahvuusalueeni liittyvät siis ihmismieleen, ihmisten erilaisuuteen sekä ihmisten väliseen vuorovaikutukseen taloudellistakaan osaamista unohtamatta. Liiketaloudellista osaamistani olen syventänyt mm. suorittamalla eMBA–tutkinnon.

Teoreettista osaamista opettajan työhön olen hankkinut suorittamalla opettajan pedagogisen pätevyyden (60 op) sekä Opetushallinnon tutkinnon (kelpoisuusasetus 986/1998, 8 ov).

Englannin kielen hallitsen hyvin, etenkin pienen treenin jälkeen. Ruotsillakin pärjään, jos ihan pakko on. Eipä sitä kyllä mihinkään koskaan tarvitse. Saksaakin on tullut joskus luettua, mutta se on unohtunut erityisen tehokkaasti. Espanjaa osan sen verran, että pärjään lomamatkalla.


Takaisin etusivulle

 

Päivitetty 3/2011