KOSKA YMMÄRTÄMISEN RAJA TULEE VASTAAN?

Kokkolassa joku koki siilin niin uhkaavaksi, että päätti repiä siltä jalat irti. Niin ikään Keravalla toinen sekopää päätti lopettaa koiransa pieksemällä. Teon viimeistely tosin jäi eläinlääkärille.

Itselläni on suhteellisen laaja käyttäytymistieteellinen koulutustausta ja vuosien työkokemus toisinaan hyvinkin haastavien ihmisten kanssa toimimisesta. Silti en pysty tavoittamaan edes hitusta siitä, mitä pyörii sellaisen ihmisen päässä, joka alkaa repiä jalkoja elävältä, avuttomalta eläimeltä. Tai hakkaamaan koiraa hengiltä. Sen osaan kuitenkin sanoa ilman psykiatrin koulutusta, että edellä kuvatun kaltaisista teoista on lyhyt matka pisteeseen, jossa aletaan tappaa toisia ihmisiä.

Entä mitä tapahtuu, jos tekijät saadaan kiinni? Todennäköisesti heille kirjoitetaan parinkympin sakot. Sen jälkeen heille järjestetään pitkiä ja kalliita terapiaistuntoja, sillä nykyisen oikeuskäytännön mukaan tekijähän se todellinen uhri onkin. Hänhän voi olla vaikka ahdistunut, masentunut tai syrjäytynyt! Jos mikään näistä kestoselityksistä ei sovi oireisiin, niin sitten hänellä on vaikea ADHD tai joku muu kirjainyhdistelmä. Niillä kun voi näppärästi selittää ihan kaiken, esimerkiksi puutteellisen kotikasvatuksen vaikutuksen.

Näidenkin tekojen tekijöitä ymmärretään ja puolustellaan jo Internetissä mitä ihmeellisimmillä verukkeilla. Olennainen kysymys ei olekaan se, mikä tekijöitä vaivaa. Olennaista on, mikä yhteiskuntaamme vaivaa, kun mitä mielipuolisimmille teoille ja tekijöille löytyy nykyisin aina ymmärtäjänsä ja puolustajansa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on viime vuosina tapahtunut omituinen henkinen ja moraalinen murros. Jotenkin minulla on sellainen tunne, että tämä kehitys ei pääty kovin onnellisten tähtien alla.

 

 


Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 6.8.2012

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle