PAKOLLINEN VUOSIKATSASTUS NUORILLE

Media uutisoi viime viikolla laajasti, kuinka Suomessa on "katoamassa" 50 000 nuorta. Kyse on 15–29-vuotiaista nuorista, jotka eivät käy koulua tai ole mukana työelämässä. He ovat usein pelkän peruskoulutuksen varassa. Monet heistä eivät ole suorittaneet sitäkään.

Viime vuosina vastaavia havaintoja ja tutkimustuloksia on esitelty lukuisia. Silti ne näyttävät joka kerta tulevan etenkin asioista päättäville poliitikoille ja viranomaisille jonkinlaisena yllätyksenä. Vähän samanlaisena, kuin suomalaiset autoilijat joka syksy yllättävät talvikelit.

Onneksi poliitikot ja viranomaiset muistavat kuitenkin aina muistuttaa, että kyseiset nuoret ovat erittäin suuressa syrjäytymisriskissä. Toisinaan he saavat aikaiseksi jopa lausunnon, että asialle pitäisi tehdä jotain. Tekemisen tasolle ei vielä ole kuitenkaan päästy, vaikka suomalaisten nuorten nopeasti lisääntyvästä syrjäytymisestä on puhuttu jo ainakin 70-luvulta asti.

Suurin syy on se, että suomalaisten nuorten ongelmat eivät oikeasti kiinnosta lakeja säätäviä ja rajallisia taloudellisia resursseja jakavia poliitikkoja. Taustalla vaikuttaa se, että nuoret eivät juurikaan osallistu politiikkaan eivätkä äänestä, jolloin poliitikkojen ei tarvitse välittää heidän mielipiteistään tai ylipäätään heidän hyvinvoinnistaan.

Onneksi toisin on elottomien metallimötiköiden kanssa, joiden hyvinvoinnista lainsäätäjä on sitäkin huolestuneempi.

Kävin katsastamassa autoni. En edes tiennyt, että siinä on erilliset sumuvalot, ennen kuin katsastusmies käski korjauttaa niistä toisen. Aikaa vian korjaamiseen annettiin 30 päivää. Muussa tapauksessa auto määrätään ajokieltoon ja siitä poistetaan rekisterikilvet. Kyse oli siis sumuvalosta, jota en ole koskaan käyttänyt ja jonka viallisuudesta ei katsastusmiehen mukaan ole mitään haittaa saati vaaraa kenellekään.

Ehkäpä pitäisi säätää myös laki suomalaisten nuorten hyvinvoinnin katsastamisesta vuosittain. Mikäli havaitaan jotain vikoja tai puutteita, tulee yhteisön aikuisten korjata ne taloudellisen edesvastuun uhalla 30 päivän kuluessa.

Jostain syystä en usko koskaan mitään tällaista lakia näkeväni.

Sen sijaan uskon näkeväni vielä monta ”uutista”, joissa todetaan, että suomalaiset nuoret syrjäytyvät ja asialle pitäisi tehdä jotain.

Niin pitäisi. Pian.Kirjoitus on julkaistu Aamulehden mielipidepalstalla 27.10.2011

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle