VIKAA JÄRJESTELMÄSSÄ?

Kirjoitus julkaistu Aviisi -lehdessä syksyllä 2006 (Aviisi on Tampereen ylioppilaslehti).

Katkeran oloinen Hertta-Mari Kaukonen tilittää naiivisti (Aviisi 10/2006) seitsemän vuotta sitten kokemiaan vääryyksiä Jyväskylän yliopiston opiskelijavalinnassa, jolloin ”jopa huonommin pääsykokeessa menestyneet ammattikoululaiset olivat menneet valintajonossa hänen ohitseen”, koska Kaukosen mukaan amislaisilla ”ei ollut huonoja ylioppilaspapereita laskemassa sijoitusta”.

Kaukosen mukaan vääryyden syy siis on järjestelmässä, joka on asettanut lukiolaiset ja ammattikoululaiset samalle viivalle haettaessa toisen asteen opintojen jälkeen yliopisto-opintoihin. Kirjoituksessaan tasa-arvon perään huutelevan Kaukosen mielestä em. periaate kyllä on hyvä, mutta ei toimi, koska hän itse ei ole huonoilla ”ylioppilaspapereillaan” päässyt aikanaan opiskelemaan.

Mielenkiintoinen tämä Kaukosen näkemys tasa-arvosta. Kyseessä lienee ns. feministinen tasa-arvo, jossa tasa-arvosta on kyse vain silloin, kun tasa-arvo ajaa naisten etuja.

Oma näkemykseni lienee koulutuksellisesta ja ammatillisesta taustastani johtuen varsin subjektiivinen, mutta kyllä minulle tuli Kaukosen kirjoitelmaa lukiessani mieleen, että vika ei ole niinkään järjestelmässä vaan hakijassa: ehkä Kaukosen olisi kannattanut hommata paremmat ”ylioppilaspaperit” tai sitten lukea enemmän niihin pääsykokeisiin? Vai niiden amislaistenko vika sekin on, millaisin paperein itse kukin ylioppilaaksi kirjoittaa tai kuinka pääsykokeisiin valmistuu?

Kaukosen mainitsemasta Gaussin käyrästä selitys tuskin löytyy, sillä se kuvaa lähinnä lopputulosta, ei niinkään opiskelijoiden panostusta opintoihinsa. Gaussin käyrä ei siis lukion viime rutistuksissa suosi tai jätä suosimatta ketään. Kyse on vain ja ainoastaan omista satsauksista ja omista kyvyistä. Niin ylioppilaskirjoituksissa, pääsykokeissa kuin tässä elämässä ylipäätäänkin.

Juha Mäki-Ketelä
toisen asteen opettaja,
asentaja-koneistaja, bussikuski
Kasvatustieteen maisteri,
jatko-opiskelija, Joensuun yliopisto

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle