VEROTUKSEN IHMEELLINEN MAAILMA

Olen ollut mukana työelämässä vuodesta 1985 saakka. Vuodesta toiseen aika ajoin vaihtuva puhuva pää televisiossa on jauhanut, kuinka palkansaajan verotus taas kerran kevenee. Olen kuvitellut, että kun verotus kevenee, jää palkansaajalle enemmän rahaa käytettäväkseen, mutta ei se noin mene. Ainakin pankkitilini ja rahapussini mukaan palkasta tassuuni jäävä osuus pienenee vuodesta toiseen. Jännää, että se veronkevennys noin vaikuttaa.

Viimeiset seitsemän vuotta olen työskennellyt opettajana. Koska opetustuntini vaihtelevat vuosittain, olen ottanut käytännöksi pyytää työnantajaa lisäämään verottajan määräämään ennakonpidätysprosenttiini kaksi lisäprosenttia. Maksan siis palkastani vapaaehtoisesti enemmän ennakonpidätystä, kuin mitä minun kuuluisi.

Lisäksi olen ilmoittanut työnantajalle, että jos ja kun ylitöitä tulee, niin niitä pitää verottaa automaattisesti sivutuloprosentilla (60 %). Lisäksi minulla on jonkin verran vuokratuloja, joista niistäkin menee veroa tuo 60 %. Tarkoituksenani on näillä ”vapaaehtoisilla veronkorotuksilla” pyrkiä estämään, ettei enää ensi vuonna mätkähtäisi lisäveroa. Turha toive, joka vuosi on verokarhulla ollut Armonkalliolle asiaa.

Kuluvalla viikolla valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas povasi isoja veronkiristyksiä. Sailaksen mukaan ”vuosia jatkunut verojen keventäminen on ohi”. Harmi, kun tuo verojen keventäminen ei ehtinyt vielä tänne Tampereelle asti. Olisi ollut kiva sitäkin joskus kokeilla.

Sailaksen mukaan julkinen talous on niin kuralla, että ilman verojen korottamista ei yhteiskunta pysy enää kauaa pystyssä. Julkisen talouden eli valtion ja kuntien (= sinä, minä ja naapurin Jaska ja Marjatta) rahoitusvaje on jo niin iso, että ilman todella merkittäviä veronkorotuksia Suomen käy huonosti ja pian. Sama vielä varoiksi selkokielellä: valtio nimeltä Suomi (= sinä, minä jne.) on tuota pikaa konkurssissa. Rahnat on loppu. Tai ei nyt ihan kaikki sentään, onneksi joillekin rahaa vielä löytyy.

Lääkkeiksi Sailas tarjoaa arvonlisäveroprosentin nostamista, kunnallisveron korotusta, työeläkemaksujen nostamista, työurien pidentämistä ja palvelutuotannon tehostamista. Realistina Sailas myöntää kuitenkin, että mahdollisuudet tehdä järkeviä, nopeasti vaikuttavia ratkaisuja ovat rajalliset. Kuinka monta kertaa olet kuullut yhtä järkevän lauseen poliitikon suusta? Itse en nyt saa tuollaista hetkeä mieleeni.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) puolestaan ennakoi YLE Uutisten haastattelussa, että verojen korotuspaine saattaa olla ihan vaan vaatimattomat viisi (5) prosenttiyksikköä. Jos jostain syystä siltä tuntuu, voit huviksesi laskea, paljonko 5 % on omasta palkastasi euroissa laskettuna. Minua ei jostain syystä huvittanut tuota laskutoimitusta suorittaa.

Vanhanen on sitä mieltä, että ”kun nousu jonain päivänä koittaa, edessä on vyön kiristys”. Miten niin vasta silloin, kun nousu koittaa? Ainakin me tavalliset veronmaksajat joudumme kiristämään vyötä silloin, kun työttömyys ja lomautukset uhkaavat tai ovat jo totta. Ei siinä enää silloin mitään nousukausia passaa odotella.

Matti arvelee, että näin suurta pers’aukisuutta ei voi ihan kokonaan paikata veronkorotuksilla. No ei voi ei. Jotain muutakin pitäisi vissiin tehdä. Mitähän se muu voisi olla? Kysyin taas 12-vuotiaalta lapselta. Vastaus oli hyvä: ”pitää säästää. Ei saa ostaa kaikkea turhaa, mitä tekee mieli”. Pääseeköhän 12-vuotias pääministeriksi? Entä valtiovarainministeriksi? Tiedän yhden sällin, jossa olisi ainesta ainakin nykyisiä ministereitä enemmän em. tehtäviin.

Matti on sitäkin mieltä, että tämä noin kymmenen miljardin vuosittainen rahoitusvaje voitaisiin näppärästi olla hoitavinaan vaikkapa työuria pidentämällä. Eli taas ollaankin Matin…eikun Jyrkin ydinosaamisalueella, eläkeiän nostamisessa. Muuten ihan toimiva ajatus, paitsi että kukaan ei tänä päivänä palkkaa yli 45-vuotiasta työtöntä, 65-vuotiaasta nyt puhumattakaan. Ja jos ollaan ihan tarkkoja, niin ei ole palkannut enää pariin kymmeneen vuoteen.

Matin mielestä puuttuvat miljardit saadaan kasaan helpoiten kiristämällä välillistä verotusta, yritysverotusta ja tuloihin liittyvää verotusta. Kannattaisiko kuitenkin vilkaista välillä sinne kulupuolellekin, kuten tuo 12-vuotias lapsi ehdotti? Minusta tuntuu, että sieltä saattaisi löytyä joitain hyvinkin mielenkiintoisia säästökohteita ja näppärästi pois nipsautettavia turhia rahareikiä.

YLE Uutisten mukaan verotus kiristyy ehkä jo ensi vuonna. Viimeistään seuraavana vuonna joka tapauksessa. Alan asiantuntijat ennustavat, että seuraavan viiden vuoden aikana kokonaisveroasteen nousupaine voi olla jopa neljä prosenttiyksikköä. Taantuman jälkeenkin jatkuva väestön vanheneminen kiristää veroja vielä lisää ainakin seuraavan kymmenen vuoden ajan. Vuoteen 2030 mennessä korotuspainetta voi tulla vielä 2 – 3 prosenttiyksikköä lisää. Tällä hetkellä kokonaisveroaste on 42,5 prosenttia. Näiden korotusten jälkeen kokonaisveroaste saattaa vuoteen 2030 mennessä nousta jopa yli 50 prosentin. Vuonna 2030 maksat siis yli puolet tuloistasi yhteiskunnalle veroina. Kuulostaako kohtuulliselta? Huvittaako aamulla herätä töihin?

Merkittävä syy tähän järjettömyyteen on se, että Suomi elää velaksi. Koska velaksi eläminen ei tunnu omasta pöhöttyneestä itsestään sokaistuneelle valtaeliitille vielä riittävän, syydämme  velkarahojamme meille täysin ventovieraille ihmisille ja ökyrikkaille suurvalloille.  

Sitten, kun kukaan ei enää lainaa meille rahaa, olemme suomeksi sanottuna kusessa kaulaamme myöten. Silloin voit heittää hyvästit esimerkiksi sellaisille elämän pikku ylellisyyksille kuin ilmaiselle koulutukselle, terveyden- ja sairaanhoidolle, eläkkeille, vanhainkodeille, sairaankuljetuksille, poliisille, palokunnalle, kirjastoille, puhtaalle vedelle, toimiville viemäriverkostoille, työttömyysturvalle, sosiaaliavustuksille, ajokuntoisille teille, katuvaloille jne.

*****

Palataan vielä hetkeksi verotuksen ihmeelliseen maailmaan. Olen omakohtaisten kokemusteni kautta havainnut, että kun verotus ns. kevenee, minulle jääkin vähemmän rahaa käteen kuin mitä jäi ennen verotuksen ns. keventämistä. Mikäli sama logiikka toimii myös toisin päin, niin odotan Sailaksen, Vanhasen yms. povaamia veronkiristyksiä kasvavalla innolla. Tarkoittaahan tämä kaiken järjen mukaan sitä, että tällä kertaa minulle käteen jäävä euromäärä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti.

En osaa tarkemmin yksilöidä miksi, mutta jostain syystä minusta tuntuu, että minun ei kannata pidätellä hengitystä tuota ihmettä odotellessani.

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle