TUOTA LAPSELLESI PETTYMYKSIÄ

Vanhemmuus ei ole pelkästään esimerkiksi lapsen perustarpeista, hyvinvoinnista tai kasvatuksesta huolehtimista. Kyse ei ole vain aamupuurosta, iltapesusta tai siitä, että opetetaan sanomaan kaupan tädille päivää. Vanhemmuus on lapsen valmistamista tulevaa elämää varten. Vanhempien tehtävä on toimia elämäntaidon opettajina, jotka määrätietoisesti valmentavat lastaan välttämään ainakin ne pahimmat elämän karikot, murheet ja pettymykset, jotka häntä elämässä odottavat.

Kaikkia karikkoja ei voi välttää, vaikka kuinka yrittäisi. Siksi tärkeä osa vanhemmuutta on opettaa lapsi sietämään pettymyksiä. Helpoiten tämä tapahtuu tuottamalla niitä lapselleen itse. Pienelle lapselle pienempiä, isommalle isompia pettymyksiä. Elämän ei aina tarvitse olla vain helppoa ja kivaa.

Tärkeintä ei tietenkään ole pettymysten tuottaminen vaan se, että vanhempi seisoo lapsensa tukena ja auttaa häntä pääsemään pettymyksistä yli. Mitä useammin tämä tapahtuu, sen paremmat eväät elämässä pärjäämiseen ja kipeidenkin asioiden käsittelyyn lapsi saa.

Yksi suuri pettymys monelle nuorelle on kauan odotettu muutto lapsuudenkodista omaan kotiin ja talouteen. Eläminen ”omillaan” ei olekaan niin helppoa, hauskaa ja huoletonta kuin mitä vielä kotona asuessa sen kuvitteli olevan. Alun vapaudenhurman haihduttua nuori saattaa helposti kokea, että hänet on heitetty yksin ulos kylmään maailmaan häntä siihen mitenkään valmentamatta.

Hyvää vanhemmuutta on kasvattaa lasta myös tuota päivää varten. Kerro lapsellesi rohkeasti, että eräänä päivänä sinä tulet hänen kotiinsa kyläilemään ja syömään hänen laittamaansa ruokaa, jonka ainekset on ostettu hänen ansaitsemillaan rahoilla. Kerro, että aterian jälkeen sinä vetäydyt olohuoneeseen katsomaan televisiota ja hän jää keittiöön tiskaamaan. Kerro se positiivisessa hengessä ja pidä sitä itsestään selvyytenä.

Aseta jo hyvissä ajoin jokin helposti hahmotettavissa oleva määräaika omaan talouteen muuttamiselle. Luonteva hetki on esimerkiksi se, kun toisen asteen opinnot on suoritettu ja ensimmäinen työpaikka löytynyt. Näin valmistat lastasi ja koko perhettänne tapahtumaan, joka vääjäämättä on edessä.

Nopeammin kuin uskotkaan.

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle