SUOMALAISILLA MORAALINEN VASTUU ENSISIJASSA SUOMESTA

Toimittaja Antti Lähde (AL 27.1) on sitä mieltä, että Suomen valtion ja kuntien pitäisi sijoittaa nykyistä enemmän pakolaisiin. Lähde ei mainitse, paljonko pitäisi sijoittaa. Hän ei myöskään mainitse sitä, paljonko tämä ”sijoitus” tuottaisi veronmaksajille tuottoa.

Vuoden 2009 budjettiesityksen mukaan Suomen valtio sijoittaa pakolaisiin tänä vuonna jo 120 miljoonaa euroa. Lisäksi tästä ei-työperäisestä maahanmuutosta aiheutuu valtava määrä erilaisia välillisiä kuluja, joiden suuruutta ei todennäköisesti ole laskenut kukaan. Tällaisia kuluja aiheuttavat esimerkiksi työttömyysturva, sosiaaliturva, poliisitoimelle aiheutuvat erilaiset kulut, synnytyksistä aiheutuvat kulut, jotka ovat valtaväestöön nähden moninkertaisia esimerkiksi suuremman syntyvyyden ja ympärileikkauksien usein aiheuttamien komplikaatioiden vuoksi jne. Näitä kuluja ei siis ole eritelty missään. Ja jos en ihan väärin veikkaa, ei niitä jatkossakaan tulla erittelemään.

Varsinaista kehitysapua taantumassa rimpuileva Suomi aikoo tänä vuonna antaa 916 miljoonaa euroa. Joidenkin tahojen mielestä sekin on liian vähän. Paljonkohan olisi tarpeeksi?

Vertailun vuoksi: nuorisotyöhön käytetään tänä vuonna 52 miljoonaa euroa. Viime aikoina kovasti tapetilla olleet hätäkeskukset saavat armosta 54 miljoonaa euroa. Muita yhtä surullisia vertailukohtia budjettiesitys on tulvillaan.

Lähde viittaa perheryhmäkodin johtaja Raija Järviseen todetessaan, että Suomen pitää sijoittaa pakolaisiin ”moraalisen velan” vuoksi. Luonteeltaan tämä käsite on nykyiselle maahanmuuttokeskustelulle tyypillisen epämääräinen ja mystinen. Jos oikein ymmärsin, juontaa tämä ”velka” juurensa niihin 70 000 sotalapseen, jotka viime sotiemme aikana sijoitettiin turvaan Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan.

Jos sotalapset ovat Suomelle ja suomalaisille jonkinlainen ”moraalinen velka”, voi tuon velan kuitata vain ottamalla maahamme ruotsalaisia, tanskalaisia ja norjalaisia lapsia, jotka pakenevat kotimaassaan riehuvaa sotaa.

Tällä hetkellä maahan tulevat pakolaislapset eivät ensinnäkään näytä lapsilta, ja vaikka usein Ruotsista tulevatkin, eivät taida olla ruotsalaisia? Ja jos en nyt aivan väärässä ole, niin käsittääkseni Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa ei tällä hetkellä ole sotatila voimassa? Toisaalta uutisissa palavia ruotsalais- ja norjalaislähiöitä katsellessa kieltämättä välillä mielessä käykin ajatus jonkinlaisesta sodasta.

Suomen on toki länsimaisena hyvinvointivaltiona pyrittävä osaltaan parhaan kykynsä mukaan tukemaan kovaonnisempia kansoja. On kuitenkin huomattavasti järkevämpää ja tehokkaampaa tukea apua tarvitsevia ihmisiä heidän omassa kotimaassaan kuin lennättää osa heistä toiselle puolelle maailmaa, täysin erilaiseen ympäristöön ja kulttuuriin.

Hyvinvointia tulee kuitenkin jakaa vasta sitten, kun syntyperäisten suomalaisten asiat ovat kunnossa. Suomalaisilla on moraalinen vastuu ensi sijassa omasta maastaan ja oman maan kansalaisista.

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle