SCHUBAK PUHUU ASIAA

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak nousi otsikoihin arvosteltuaan lapsilisäjärjestelmää toteamalla, että ”Lapsilisät pitäisi ehdottomasti poistaa. On järjenvastaista että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme miksi täällä on huumeriippuvaisina syntyviä lapsia ja huostaanottoja alkoholistivanhemmilta”.

Ilman akateemista loppututkintoakin ymmärtää vaivatta, että avainsanat lausunnossa ovat ”heikompi aines”, ”huumeriippuvaisina syntyvät lapset” ja ”alkoholisteilta huostaan otetut lapset”. Huumeriippuvaisia lapsia syntyy narkomaaneille. Alkoholisteilta huostaan otettujen lasten vanhemmat ovat suomeksi sanottuna juoppoja. Kummallekin ryhmälle tuottaa yleensä suuria vaikeuksia rahoittaa harrastustoimintaansa itse ansaitsemillaan rahoilla.

Näiden faktojen valossa pitäisi olla itsestään selvää, että Schubakin mainitsema ”heikompi aines” tarkoittaa nimenomaan narkomaani- ja alkoholistivanhempia. Niin edelleen itsestään selvää pitäisi olla, että Schubakin mielestä lapsilisät pitäisi ottaa pois juuri näiltä vanhemmilta.

Tästä on veronmaksajan varsin helppoa olla samaa mieltä. Yhteiskunnan ei ole mitään syytä verovaroin kustantaa joidenkin kansalaisten vapaaehtoista halua ja jopa suoranaista vimmaa tuhota paitsi oma, myös lastensa elämä. Luonnollisesti näitä perheitä tulee yhteiskunnan toimesta auttaa ja tukea, mutta tilille vastikkeettomasti tupsahtava, vapaasti käytössä oleva käteinen tuskin on oikea tapa.

Lapsilisät ovat tässä keskustelussa mitätön summa, pelkkä jäävuoren huippu. Schubakin lausunto onkin mielenkiintoinen keskustelunavaus siitä, kuinka paljon yhteiskunnan maksettavaksi voidaan erilaisia kulueriä siirtää. Etenkin tilanteessa, jossa raha on puhtaasti velkarahaa.Nyt ja tulevaisuudessa.

Yhteiskunnallisesti aroistakin asioista tulee voida keskustella kiihkottomasti ilman keskustelijoiden leimaamista esimerkiksi uusliberaaleiksi, äärioikeistolaisiksi tai jopa natseiksi, kuten tässäkin tapauksessa valitettavasti jo on käynyt.

 

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 10.11.2012

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle