RESERVILÄISARMEIJA PUUSKUTTAA RAPAKUNTOISENA

Yhtenä Suomen maanpuolustuskyvyn heikkenemisen indikaattorina on viime vuosina tavattu pitää nuorten miesten heikkoa fyysistä- ja psyykkistä kuntoa. Kritiikki – ja toisinaan jopa avoin syyllistäminen – kohdistuu pääsääntöisesti niihin ikäluokkiin, jotka parhaillaan suorittavat asepalvelustaan tai ovat vasta menossa sitä suorittamaan.

Tarkastelussa unohdetaan säännönmukaisesti jo reservissä olevien ikäluokkien heikko palveluskunto. Syy lienee yksinkertaisesti se, että kyseessä on turhankin kuuma peruna: vuonna 2010 suomalaisista työikäisistä miehistä ylipainoisia oli 58 %. Edes jollain tapaa fyysistä kuntoa ja suorituskykyä ylläpitävää liikuntaa miehistä harrasti vain joka toinen. Joka kymmenes ei harrastanut liikuntaa lainkaan. Joka neljäs joi viikon aikana kerralla enemmän kuin kuusi annosta alkoholia. Päihdehuollon eri laitoksissa hoidetaan vuosittain lähes 9000 miestä. Joka vuosi noin 2400 miestä juo itsensä hengiltä. Joka vuosi yli 700 miestä tekee itsemurhan (75 % kaikista itsemurhista). Ja niin edelleen.

Nuoria on helppo syyllistää. Vaihteeksi voisi olla ihan virkistävää pohtia vaikkapa sitä, minkälaiselle hyökkääjälle tuo rapakuntoisten ja möhömahaisten juoppojen reserviläisarmeija pystyisi pistämään hanttiin edes viisi minuuttia. Itselleni ei kyllä tule nyt mitään sellaista hyökkääjää mieleen. Hyvä kun edes itseään pystyvät suojelemaan. Itseltään.

 

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 25.8.2012

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle