RAITIS JOULU ON LAHJOISTA PARAS

Poliisiystäväni hankki nuorempana konstaapelina lisäansioita tuuraamalla joulupukkia. Pukkikeikat loppuivat, kun ystäväni väsyi vierailemaan aattoillan kuluessa turhan monessa perheessä kahteen otteeseen. Alkuillasta hän poikkesi kylään punanuttuisena pukkina, muutamaa tuntia myöhemmin – kuten hän itse totesi – sininuttuisena pukkina, virkatehtävissä.

Eräässä karussa tapauksessa hän joutui soittamaan virkaveljensä paikalle jo ennen kuin lahjojen jako oli edes vielä alkanut. Tuossa vähemmän onnellisessa tiilitalossa lapset itkivät pihalla, äiti oli sammunut ja isä selvitteli vaarin kanssa jotain lapsuuden traumojaan. Nyrkeillä tietenkin, niin kuin Suomessa valitettavan usein tapana on.

Vähemmän iloisia jouluja on tiedossa kasapäin tänäkin vuonna. Alko näet arvioi, että kahden joulua edeltävän viikon aikana sen myymälöissä asioi yhteensä noin 3,2 miljoonaa asiakasta. Kiitos janoisen kansan Alkon litramääräinen myynti kasvaa kyseisten kahden viikon aikana noin 3,7 miljoonaa litraa. Väkevien viinojen myynti kasvaa jopa 60 prosenttia.

Alkoissa on siis joulunalusaikaan kiirettä. Kiirettä on takuuvarmasti myös ainakin poliisilla, ambulanssikuskeilla ja muulla sairaanhoitohenkilöstöllä, palokunnalla sekä sosiaalityöntekijöillä. Yhteistä näille ammattilaisille on, että heidän työmäärästään suuri osa aiheutuu suomalaisten holtittomasta viinankäytöstä. Etenkin monet poliisit pitävät joulua juhannustakin raskaampana ”juhlana”, eivätkä aiheetta.

Suomalaislasten ja -nuorten selkeä enemmistö toivoo vanhemmiltaan joulunakin ennen kaikkea leppoisaa ja mukavaa yhdessäoloa. He eivät toivo vanhemmiltaan esimerkiksi näiden kemiallista muuttumisleikkiä sopertelevaksi, kaatuilevaksi ja sekoilevaksi pikkulapseksi tai suoranaiseksi hirviöksi. He eivät myöskään toivo poliisin tai ambulanssihenkilöstön osallistumista perheen joulun viettoon.

Nämä toiveet on helppo toteuttaa: jätä tänä jouluna viinakset ostamatta ja anna lapsellesi lahjaksi raitis joulu

 

 Kirjoitus on julkaistu tamperelaisessa Tori-lehdessä 21.12.2011

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle