NUORISOTYÖN AVUSTUKSET MERKITTÄVÄ PIILOPUOLUETUKI

Vuonna 2009 julkaistun nuorison vapaa-aikatutkimuksen mukaan vain yksi (1) prosentti nuorista kuuluu poliittisiin nuoriso- tai varhaisnuorisojärjestöihin. Silti suuri osa veikkausvaroista nuorisotyöhön jaettavista avustuksista menee kolmen suurimman puolueen poliittisille nuorisojärjestöille. Vuosi vuodelta tasaisesti laskevista jäsenmääristä huolimatta niiden saama avustus on viime vuosina jopa lisääntynyt (Yleisradion uutiset 24.3.).

Viime vuonna keskustan, kokoomuksen ja SDP:n nuorisojärjestöt saivat avustusta kukin noin 600 000 euroa. Vähintään samansuuruisia summia on odotettavissa tänäkin vuonna. Käytännössä tämä on merkittävää piilopuoluetukea kolmelle suurimmalle puolueelle.

Avustusten jaon valmistelee poliittisin perustein nimitetty toimikunta. Valtiontalouden tarkastusvirasto on arvostellut rahanjakoperusteita ja puutteita toiminnan läpinäkyvyydessä. Vaikka poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenmäärät laskevat tasaisesti, opetusministeriö ei näe mitään syytä vähentää niiden saamia avustuksia. Päinvastoin opetusministeriön ylitarkastaja Immo Parviainen kysyy: ”Kun jäsenmäärät laskevat, pitäisikö näiden järjestöjen saadakin lisää rahaa toimintansa tehostamiseen?”. Mielestäni ei pitäisi.

Eräs avustusten maksuperuste on järjestöjen ministeriöön ilmoittamat osallistujamäärät niiden eri tapahtumissa. Esimerkiksi keskustanuorten vuoden 2008 selvityksessä puhutaan lähes 20000 osallistujasta. Todellisuudessa toimintakertomukset kertovat lähinnä muutaman kymmenen osallistujan tapahtumista. Tilanne on vastaava myös demarinuorten ja kokoomusnuorten selvityksissä: tapahtumat ovat pieniä, mutta ilmoitettu osallistujien kokonaismäärä suuri. Ylitarkastaja Parviaisen mukaan jakoperusteissa ei katsota pelkkiä lukuja, vaan tehdään ”kokonaisarviointia”. Parviainen: ”Puolueiden nuorisojärjestöillä on suomalaisessa demokratiassa tärkeä rooli. Voidaan kysyä mitä tapahtuisi, jos niitä ei tuettaisi”.

Tähän kysymykseen itsekin kuulisin vastauksen: Mitä tapahtuisi, jos kolmen suurimman puolueen jäsenmäärältään hyvin vaatimattomia nuorisojärjestöjä ei tuettaisi sadoilla tuhansilla euroilla samaan aikaan, kun suurille massoille suunnattu nuorisotyö riutuu resurssien puutteessa?

Itse rohkenen arvella, että tavallisen kansalaisen näkökulmasta ei tapahtuisi yhtään mitään. Ei ainakaan mitään kamalaa. Poliittiset puolueet olisivat tietysti paniikissa. Ehkä niiden on syytäkin olla paniikissa.

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle