NUORISON PITÄISI OLLA TYHMEMPÄÄ

(Julkaistu Aamulehdessä talvella 2002)

Perinteisesti nuoriso on saanut kantaa vastuun mm. kansakunnan alkoholi-, huume- ja muista päihdeongelmista, työnvieroksumisesta ja muusta protestanttisen etiikan vastaisesta laiskottelusta, yhteiskunnassa lisääntyvästä väkivallasta, paikkojen sotkemisesta, yleisestä kaduilla riehumisesta ja häiriköinnistä yms.

Ilahduinkin suunnattomasti huomatessani, että kerrankin joku oli keksinyt kaataa jotain uutta likavettä nuorten niskaan: Nyt vaaditaan päitä vadille jo kansankunnan tulevaisuudestakin. Se kun kuulemma on laiskasti sikiävän nuorison kontolla (Aamulehti 20.1).

Omasta mielestäni kansakunnan tulevaisuus ja vaikutusmahdollisuudet nuorten mahdolliseen haluun hankkia lapsia ovat kyllä viimeiset kaksikymmentä vuotta olleet (ja ovat valitettavasti vielä ainakin seuraavat kaksikymmentä vuotta) suurten ikäluokkien käsissä.

Kuten me kaikki isät ja äidit tiedämme, on lapsiperheiden asemaa kurjistettu suunnitelmallisesti koko 90-luvun ajan, ja kurjistetaan edelleen. Tämä on tietysti ymmärrettävää, onhan nykyisillä päättäjillä kova paine saada parhaat ja maksukykyisimmät äänestäjänsä eli suuret ikäluokat nopeasti eläkkeelle, sillä uusien eläkkeiden leikkaaminenhan taloudellisen pakon (=tosiasioiden) edessä voi olla minkä päivän kysymys tahansa.

Ja tässä maassahan saa maan tavan mukaan leikata eläkkeitä vain niiltä, jotka ovat olleet sodassa, rakentaneet tämän maan omin käsin pariinkin kertaan, maksaneet sotakorvaukset, ulkomaanvelat ja pankkituet. Onhan siinä parin tonnin kansaneläkkeessä mistä ottaa (edit. JM-K: kirjoitettu siis markka-aikana)!

Toinen hyvä ryhmä, jonka eläkkeitä voi leikata, ovat 60-luvulla ja sen jälkeen syntyneet, jotka eivät vielä edes tajua, että nyt kaavaillulla eläkeuudistuksella leikataan juuri heidän tulevia eläkkeitään. 80-luvun puolivälin jälkeen syntyneille ei eläkettä aikanaan enää tarvitsekaan maksaa, sillä he ovat joko kuolleet työn uuvuttamina nelikymppisinä, tai sitten valtiolla ei vain yksinkertaisesti ole mistä maksaa.

Kyseisessä Aamulehden jutussa olleen väliotsikon mukaan Suomen nuorison pitäisi olla hedelmällisempää, jotta syntyvyyden syöksykierre saataisiin katkeamaan. Lapsiperheen arjen tosiasiat huomioon ottaen olisi otsikon mielestäni pitänyt kuulua: Suomen nuorison pitäisi olla tyhmempää, sillä tyhmyyttään aina joku tekee nuorempana jotain harkitsematonta, esimerkiksi lähtee muukalaislegioonaan tai perustaa perheen.

No, syntyvyys lähtee varmasti kasvuun lähivuosina, onhan monessa peruskoulussa vähennetty sukupuolivalistusta ja seksuaalikasvatusta kustannussyistä. Pitäähän suurille ikäluokille varmistaa ”kohtuullinen” elintaso myös Espanjan Aurinkorannikolle ja Marbellan golfkentille.

 

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle