ERITYISESTI NUORIA SUOJELTAVA VIINAHUUMEEN VAAROILTA

Sunnuntaina puolenpäivän aikaan Tuomiokirkon pihassa noin 65-vuotias hyvin epäsiisti mies ja hyvin nuori, korkeintaan 17–18 -vuotias tyttö makailevat nurmikolla ympäripäissään. Tyttö on lähes sammunut, mutta miehellä riittää vielä virtaa esimerkiksi tytön rintojen ja haarovälin hieromiseen ja vatkaamiseen.

Vartin tuota esileikkiä katseltuani soitin poliisille. Puhelimeen vastasikin hätäkeskuksen naispäivystäjä, joka tivasi toistuvasti vain, että onko siellä joku hätä. Sanoin, että ei nyt varsinaista hätää, mutta ei kyllä kovin normaaliakaan touhua. Ei lähettänyt poliisia paikalle, koska ei ole hätä. Itse en asiaan puuttunut, sillä olisin todennäköisesti saanut jonkun syytteen, jos tilanne olisi kärjistynyt ja olisin joutunut puolustamaan itseäni. Minä kun olen vain työssäkäyvä veronmaksaja, en erityistä suojelua nauttiva sosiaalitapaus.

Maanantaina Koskipuistossa noin kolmen aikaan iltapäivällä näky on kuin kauhuelokuvasta: toistasataa ihmistä lojuu pitkin ja poikin nurmikkoa, kävelyteitä ja istutuksia. Noin puolet heistä on vahvasti päihtyneitä alaikäisiä, keski-ikä lienee suunnilleen 14 -vuotta. Puistot ja kadut ovat täynnä rikottuja pulloja, roskia ja virtsaa. Penkkejä on kaadettu, istutuksia revitty. Poliisille en enää viitsi soittaa, koska taaskaan ei ole hätä. On vain henkistä pahoinvointia. Sekä minulla että noilla lapsilla.

En ole koskaan ollut kielto- ja holhousyhteiskunnan kannattaja, mutta nyt alkaa mitta täyttyä, lopullisesti. Yhteiskunnan ja aikuisten tehtävä on suojella lapsia ja nuoria. Siksi alkoholilainsäädäntöä tulee kiristää nopeasti ja tehokkaasti. Ehdotan seuraavia välittömiä toimenpiteitä:

- Alkoholivero vähintään tuplataan kaikissa juomissa.

- Alkoholin myynti ja juominen julkisilla paikoilla sekä hallussapito puistoalueilla ja vastaavissa kielletään kokonaan.

- Puistojen lähialueilla (etäisyys alle 500m) sijaitsevat kaupat saavat myydä olutta, lonkeroa ja siideriä vain yli 21-vuotiaille ja vain kello 12–15 välisenä aikana. Aikuiset ehtivät ostaa kyllä juomansa tuolloinkin.

- Alle 21-vuotiaille alkoholia sisältäviä juomia saa jatkossa myydä vain Alkon liikkeet ja asianmukaiset anniskeluravintolat. Tämä koskee myös olutta, lonkeroa ja siideriä.

- Alkoholin mainostaminen muualla kuin ammattijulkaisuissa kielletään.

- Alkoholin myynnistä, välittämisestä ja tarjoamisesta alle 18 -vuotiaille rangaistaan tuntuvasti: alaikäiselle alkoholia myynyt vähittäismyymälä menettää myyntilupansa välittömästi ja pysyvästi. Alkoholia alaikäiselle myynyt, välittänyt tai tarjonnut henkilö saa 5000 euron sakon. Tämä koskee myös vähittäiskaupan henkilökuntaa.

Lapsia ja nuoria on suojeltava viinahuumeelta, jonka tekee erityisen vaaralliseksi sen aiheuttama voimakas riippuvuus, helppo saatavuus, halpa hinta ja kulttuurinen hyväksyntä.

Kaikki on kiinni vain meidän aikuisten ja erityisesti poliittisten päättäjiemme halusta puuttua ongelmiin. Ei voi kuin ihmetellä, jos sitä halua ei löydy.

Vai valtion verotulotko ne siellä taustalla taas häämöttävät?

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle