MINÄ JA JUSSI HALLA-AHO

Mikäli netissä vellovaa keskustelua, Facebookia ja minulle henkilökohtaisesti päivittäin saapuvaa sähköpostia on uskominen, olen ns. halla-aholainen (mitä se nyt sitten ikinä tarkoittaakaan). Hurjimpien väitteiden mukaan olen tohtori Jussi Halla-aho itse, pelkkä valenimi.

Toistaiseksi olen peilin edessä itseäni nipistelemällä pystynyt vakuuttumaan siitä, että olen edelleen minä. Toivottavasti tämä peilin edessä nipistely toimii jatkossakin, ja mieleni pysyy kasassa edes tyydyttävästi.

”Halla-aholaisuuttani” yritetään todistella yleensä kahdella asialla.

Ensinnäkin vastustan avoimesti holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa. Olen siis maahanmuuttokriittinen. Ai niin, orwellilaisella uudiskielellä maahanmuuttokriittinen on nykyisin rasisti ja pakolaisvastainen

Toinen yritys todistella tuota tarkemmin määrittelemätöntä ”halla-aholaisuuttani” on nettikirjoitus, jonka kirjoitin Helsingin Sanomien verkkokeskusteluun viime joulukuussa. Vastasin ihan rivikansalaisena Hesarin esittämään kysymykseen ”Onko Jussi Halla-aho maahanmuuttokritiikissään oikeassa?" muun muassa näin:

”Pääsääntöisesti kyllä. Keskiluokkaisen, akateemisen loppututkinnon suorittaneen, vakituisessa työssä käyvän, veronsa maksavan, lapsensa hoitavan, muut velvoitteensa hoitaneen / hoitavan (intit ja kertausharjoitukset hoidettu jne.) perheenisän näkökulmasta Halla-ahon näkökulmat ja mielipiteet on erittäin helppo allekirjoittaa”.

Minun on edelleenkin helppo allekirjoittaa enemmistö Halla-ahon näkökulmista ja mielipiteistä.

Halla-ahon kirjoitustyylistä, sanavalinnoista ja persoonasta voidaan olla montaa mieltä. Mielestäni ne ovat sivuseikkoja. Olennaisia ovat vain Halla-ahon keskusteluun nostamat asiat. Ne ovat koko kansakunnan tulevaisuuden kannalta merkittäviä. Siksi niistä pitää voida keskustella ilman välitöntä natsiksi, ”rasistiksi” tai ”pakolaisvastaiseksi” leimaamista.

*****

Jussi Halla-aholla on yksi merkittävä ongelma: hänen kirjoituksiaan lukevat ihmiset. He lukevat niitä kuin ”piru raamattua”.

Halla-ahon kanssa eri mieltä olevat lukevat hänen kirjoituksistaan vain ne kohdat, jotka vahvistavat heidän omia näkemyksiään ja ennakkoajatuksiaan. Vastaavasti Halla-ahon kanssa samaa mieltä olevat lukevat hänen kirjoituksistaan vain omia näkemyksiään ja ennakkoluulojaan vahvistavat kohdat. Tässä ei sinänsä ole mitään hävettävää tai moitittavaa. Onhan kuvatunlainen toiminta ihmismielelle hyvin tyypillistä.

Olen lukenut Halla-ahon kirjoitukset läpi useaan kertaan. Olen lukenut ne huolella ja ajatuksella, ilman sen kummempaa kiihkoa, ennakkokäsityksiä tai alitajuisia toiveita.

Suhteellisen korkeasta koulutustasostani, hyvästä sisälukutaidostani ja pitkällisestä kirjallisuusharrastuksestani huolimatta en ole onnistunut vieläkään löytämään niitä seikkoja, joiden perusteella Halla-ahoa yritetään oikeuslaitoksen toimesta laittaa syytteeseen.

Toisaalta en ihmettele tätä yhtään, sillä eihän Helsingin poliisilaitoskaan ole tässä tehtävässä vielä onnistunut. Ei, vaikka valtionsyyttäjä Mika Illman on heitä parhaansa kykynsä mukaan yrittänyt auttaa. Miten siis tavallinen kansalainenkaan voisi tässä onnistua?

*****

Kirjoitin samaisessa Helsingin Sanomien nettikeskustelussa myös näin: ”Riippumatta siitä, minkä värinen tai rotuinen katuhäirikkö kirjoituksen kohteena kulloinkin on”.

Syystalvella 2008 oli käynnissä ns. homonampumiskohina. Minulta on kysytty useammankin kerran, että olisinko minäkin halukas tai valmis ampumaan homoa tai ”katuhäirikköä” päähän. En tietenkään olisi sen paremmin halukas kuin valmiskaan ampumaan ketään päähän. Enkä mihinkään muuallekaan.

Lukemani perusteella ei Jussi Halla-ahokaan ole. Jokainen lukutaitoinen ihminen ymmärtää tämän. Tosin ensin on riisuttava mielestä median sinne rakentamat poliittis-ideologiset ennakkokäsitykset, ja vasta sen jälkeen luettava Halla-ahon kyseinen kirjoitus.

Omaehtoisten tulkintojen tekeminen vaatii aina omien aivojen käyttämistä ja aktiivista ajatustyötä. Siksi objektiivisen todellisuuden hahmottaminen on monesti niin vaikea.

Onneksi harjoittelu auttaa.

 

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle