MIELENTERVEYSONGELMAISET NUORET KULJEKSIVAT, PÄÄTTÄJÄT LÄSSYTTÄVÄT

(Kirjoitus julkaistu Aamulehdessä kesällä 2008)

*****

Heinojen murhat Lopella, Myyrmannin pommi-isku, Jokelan joukkomurha, Kotkan sisarusmurhat ja nyt Savion järjetön veriteko.

Taas on Ylen ajankohtaistoimitusten tavoittamilla yliopistojen päivystävillä dosenteilla sun muilla pätemistarpeisilla mukamasasiantuntijoilla näytön paikka. Yksi heistä osaa kertoa, että lapsilla ja nuorilla ei taida olla kaikki asiat kunnossa. Toinen puolestaan tietää, että lapsilla ja nuorilla taitaa olla jokin pielessä. Kolmas toteaa, että lapsilla ja nuorilla eivät asiat ole kunnossa, sillä ne ovat jollain lailla pielessä.

Seuraavaksi sanaisen arkkunsa avaavat – jahka nyt kesälomiltaan ehtivät – viranomaiset ja poliitikot, jotka yhdessä tuumin toteavat, että asioille on tehtävä jotain ja pikaisesti. Se, mitä niille pitäisi tehdä, koska ja kenen pitäisi, jää tälläkin kertaa varsin epäselväksi. Erittäin epäselväksi jää, mistä tähän mahdolliseen (erittäin epätodennäköiseen) tekemiseen saadaan rahoitus, sillä tärkeämpiäkin rahareikiä on, esimerkiksi täällä Tampereella Sorsapuistoon kaavailtu jäähalli, Hämpin parkkiluola, Kekkosentien tunneli ja Keskustorille tuleva joulutori.

Ehkäpä pääministeri Matti Vanhanen ehdottaa nyt teräaseiden kieltämistä yksityishenkilöiltä ja niiden keräämistä erillisiin varastoihin ympäri Suomen metsiä. Tämähän oli hänen konkreettisiin kannanottonsa suomalaisten nuorten mielenterveysongelmiin Jokelan ampumistapauksen jälkeen hänen ehdottaessaan kyseistä menettelyä luvallisille ampuma-aseille, joilla tehdään Suomalaisista henkirikoksista häviävän pieni osa.

”Karavaani kulkee, koirat haukkuu” tietää vanha sanonta. Tässä tapauksessa oikeammin olisi sanoa, että ”mielenterveysongelmaiset nuoret kuljeksivat, päättäjät lässyttävät”.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, on tätä lässytystä tiedossa koko syksyksi aina 26.10.2008 asti, jolloin kuntavaalit on pidetty ja nuorten ongelmien avulla kerätyt irtopisteet realisoitu. Sen jälkeen nuoret ja etenkin moniongelmaiset nuoret saavat unohtua kaduille, takapihoille ja ostoskeskuksiin suunnittelemaan uusia pommi-iskuja, puukotuksia ja ampumisia. No, seuraavat eduskuntavaalit ovat jo 2011 eli uusi kierros mukavien jutustelua alkaa taas viimeistään parin vuoden päästä.

Yhteiskunta, joka sijoittaa rahansa mieluimmin autoilijoiden, jääkiekkoilijoiden tai jonninjoutavan joulukrääsän kaupustelijoiden hyvinvointiin kuin lapsiin, nuoriin ja sitä kautta koko omaan tulevaisuuteensa, edustaa häiriintyneisyydessään jotain sellaista, mitä Hitler, Stalin, Pol Pot tai muut suuret yhteiskuntasuunnittelijat eivät edes villeimmissä unelmissaan kyenneet kuvittelemaan.

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle