MAAHANMUUTTOKESKUSTELU AJAUTUMASSA UMPIKUJAAN

Maahanmuutto herättää joissakin ihmisissä suuria tunteita. Jotkut vastustavat fanaattisesti kaikenlaista maahanmuuttoa ja maahanmuuttajia. He laittaisivat maahanmuutolle tiukan seulan tai jopa täydellisen stopin. Toinen ääripää puolestaan kannattaa yhtä fanaattisesti kaikkea maahanmuuttoa. Heidän mielestään maailman kaikilla ihmisillä pitäisi olla vapaa oikeus tulla maahamme ja saada samat oikeudet kuin syntyperäisillä suomalaisillakin.

Nämä ääripäät pitävät mielipiteistään eniten meteliä. Heidän aktiivisuutensa erityisesti Internetin keskustelupalstoilla luo helposti illuusion, että kansalaisten syvät rivit olisivat asiasta yhtä palavasti kiinnostuneita. Riippuen väitteiden esittäjän omasta kannasta kansalaisten enemmistön väitetään olevan samalla kiihkolla joko maahanmuuton puolella tai sitä vastaan.

Todellisuudessa kansalaisten enemmistö suhtautuu maahanmuuttoon ilman suurempia intohimoja, asiana asioiden joukossa. Maahanmuutto toki kiinnostaa suurta yleisöä, mutta se seuraa ääripäiden (monesti avoimen mielipuoliselta vaikuttavaa) kinastelua hölmistyneenä ja kyllästyneenä.

Tästä huolimatta puolueet ja yksittäiset poliitikot ovat näkevinään maahanmuutossa merkittävän vaaliaseen ensi kevään eduskuntavaaleissa. Ne ovat haistaneet mahdollisuuden kalastella ns. maahanmuuttokriittisten kansalaisten ääniä, kuten monien ammattipoliitikkojen viimeaikaiset ”maahanmuuttopoliittiset ulostulot” kiistatta osoittavat.

Toivottavasti tämä trendi ei johda siihen, että vaalikiihkonsa sokaisemat puolueet ja poliitikot avaavat ymmärtämättömyyksissään maahanmuuttopoliittisen Pandoran lippaan ja entisestään ruokkivat ääripäiden meuhkaamista. Samalla ne ruokkivat ei-toivottujen ääri-ilmiöiden syntyä ja nousua. Tämän suuntainen kehitys ei palvele sen paremmin syntyperäisten suomalaisten kuin maahanmuuttajienkaan etua.

Ideologisen ja poliittisen meuhkaamisen ja poliittisten irtopisteiden keräilyn sijaan tarvitaan avointa, puolueetonta ja rakentavaa keskustelua kansalaisia mietityttävistä ja huolestuttavista asioista. Esimerkiksi yksittäisten ihmisten, ihmisryhmien tai uskontojen mustamaalaus, perättömät rasismisyytökset tai ala-arvoinen vihjailu natseista ja fasisteista ei ole sellaista.

Tuollainen kielenkäyttö vain karkottaa asialliset keskustelijat ja ajaa maahanmuuttokeskustelun pysyvään umpikujaan.

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle