KUKA VÄLITTÄISI SUOMALAISISTA VANHUKSISTA?

Kahden ulkomaalaisen isoäidin saamat käännytyspäätökset ovat kuohuttaneet valtaeliittimme mieliä jo usean kuukauden ajan. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ylitti valtuutensa ja kielsi alaisiaan toimeenpanemasta täysin lainvoimaisia käännytyspäätöksiä. Valtiovalta puolestaan lupaili pääministeri Matti Vanhasen (kesk) ja ministeri Astrid Thorsin (r.) suilla käännytyksen estävää pikalakia. Myös presidentti Tarja Halonen antoi tukensa isoäitien asialle.

Akatemiaprofessori Martti Koskenniemi ehdotti ratkaisuksi jopa haulikkoon tarttumista, joka Suomen oloissa on hyvin erikoinen ja huolestuttava ehdotus. Koskenniemen kannattaisi palauttaa mieleensä, mitä pahimmillaan seuraa, kun kansalaiset tarttuvat omavaltaisesti aseisiin. Hyvä apuväline tässä on Suomen historia ja erityisesti vuoden 1918 tapahtumia käsittelevät luvut.

Jostain syystä vastaavaa paniikkia ei nähty, kun lääninhallitusten tekemät selvitykset syyskuussa 2009 paljastivat järkyttäviä puutteita suomalaisten vanhusten hoidossa. Vanhuksiamme mm. sidotaan peteihin, teljetään lukkojen taakse, ei päästetä vessaan vaan pakotetaan tekemään tarpeensa vaippaan, ei päästetä suihkuun, ei ulkoiluteta, pidetään aliravittuina ja hoidon puutteessa pumpataan täyteen rauhoittavia lääkkeitä ilman varsinaista lääketieteellistä perustetta. Erityisen järkyttäviä nämä olosuhteet ovat siksi, että kyse on ihmisistä, jotka ovat omin käsin rakentaneet suomalaisen hyvinvoinnin. Omituinen tapa kiittää heitä heidän elämäntyöstään.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) on useaan kertaan lupaillut vanhustenhoidon valvonnan tehostamista. Epäselväksi ainakin minulle on jäänyt se, miten valvonnan tehostaminen parantaa vanhusten hyvinvointia. Näin maalaisjärjellä ajatellen tehostamisen tulisi kohdistua ennen kaikkea hoitoon ja huolenpitoon, ei valvontaan. Toki valvontaakin nykyisen moraalittomuuden aikana tarvitaan.

Toivottavasti myös nykyiset päättäjät saavat sitten aikanaan nautiskella pitkään ja hartaasti täysistä vaipoista paikallisen vaivaistentalon visusti lukittujen ovien takana!

 

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle