KIELI KEHITTYY, KÄSITTEET MUUTTUVAT

Opetustyötä ohjaa ja säätelee voimassa oleva opetussuunnitelma. Kun siihen tehdään muutoksia, puhutaan uudesta opetussuunnitelmasta.

Puolustusvoimien sotilashenkilöstöä ohjaa voimassa oleva yleinen palvelusohjesääntö. Kun siihen tehdään muutoksia, puhutaan uudesta palvelusohjesäännöstä.

Samalla logiikalla luulisi, että kun voimassa olevaa lakia muutetaan, puhuttaisiin uudesta laista. Näin ei kuitenkaan ole, kuten saimme Ajankohtaisen kakkosen maahanmuuttoillassa 17.2. useampaankin kertaa kuulla: ”Nyt on pieni ulkomaalaislain muutos (…) on puhuttu suuresta, kamalasta, uudesta (…) muutamia pieniä muutoksia”(maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors, r.)

Korjaan sen (…) että olisi kyse uudesta ulkomaalaislaista (…) olemassa olevan lain tarkennuksesta” (kansanedustaja, hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Mäkinen, kok)

Selvästikään kaikki kansanedustajatkaan eivät ole ymmärtäneet, että kyseessä ei ole uusi ulkomaalaislaki, vaan jotain aivan muuta. Esimerkiksi Thorsin pahimpia fantasioita hieman naamioineen hallintovaliokunnan jäsen, kansanedustaja Valto Koski (sd.) myöntää Kouvolan Sanomien verkkolehdessä, että ”hallituksen alkuperäinen esitys uudeksi ulkomaalaislaiksi oli vapaamielinen”.

Myöskään Kokoomusnuoret eivät ole asiaa ymmärtäneet, sillä heidän puheenjohtajansa Teppo Leinonen toteaa kokoomusnuorten verkkosivuilla, että ”Thorsin esitys uudeksi ulkomaalaislaiksi on kokoomusnuorten mielestä täynnä valtavia porsaanreikiä”. Hassua, ettei Kokoomuksen edustaja Mäkinen kertonut Leinoselle asioiden todellista luonnetta, vaikka saman puolueen miehiä ovat.

Myös Vasemmistonuorten pääsihteeri Sampo Villanen on ihan pihalla, sillä hänen mielestään ”hallituksen esitys uudeksi ulkomaalaislaiksi ei paranna turvapaikanhakijoiden asemaa, vaan b-lupakäytäntö säilyy toisella nimellä".

Näin se kieli kehittyy ja käsitteet muuttuvat. Vielä vuonna 2003 ulkomaalaislain muuttamisen lopputuloksena syntyi uusi ulkomaalaislaki. Nykyisin ei enää synny. Jostain syystä tämä kielen kehittyminen ei ole vielä edennyt esimerkiksi vakuutusyhtiötoimintaan asti, sillä vanhan vakuutusyhtiölain muuttaminen johtaa uuteen vakuutusyhtiölakiin.

Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, niin mitään uutta ulkomaalaislakia ei tulekaan. Eduskunta vain päättää pienistä muutoksista vanhaan ulkomaalaislakiin vuodelta 2004. Näiden pienten muutosten jälkeen laki on kuitenkin edelleen se sama vanha laki, mutta vain vähän muutettuna.

Öööh, tuota… jostain syystä joku tässä nyt tökkii korvaan ja pahasti.

 

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle