KÄSIASEITA, INTERNETIÄ JA VÄÄRIÄ KYSYMYKSIÄ

Jokelan koulusurmia tutkinut lautakunta vaatii merkittäviä tiukennuksia aselupiin ja internetin valvontaan. Tutkintalautakunnan mielestä aseiden määrää Suomessa tulee vähentää. Etenkin käsiaseiden luvansaantia tulee lautakunnan mukaan tiukentaa merkittävästi.

Hyvä. Luvalliset käsiaseet ja internet ovatkin tutkitusti suurimmat kuoleman aiheuttajat Suomessa. Ja tietysti ne noin 300000 metsästäjää, jotka Turun ja Joensuun yliopistojen kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalo taannoin paljasti häiriintyneiksi. Haapasalon mielestähän metsästys ei ole normaali harrastus.

Lausunnossaan Haapasalo viittaa epämääräisiin ”kriminaalipsykologian tutkimuksiin”, joiden mukaan kiinnostus aseisiin on yhteydessä tietynlaiseen persoonallisuuteen. Tämä epämääräisen mystinen ”tietynlainen” persoona puolestaan voi olla riskitekijä, joka altistaa ihmisen käyttäytymään väkivaltaisesti.

Sattuneesta syystä tunnen paljon aktiivisia reserviläisiä ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen harrastajia. Olen monesti huomannut heidän hipelöivän ja näpelöivän aseitaan. Vilkkaan mielikuvituksen omaaville vielä erikseen tiedoksi, että nyt puhun siis ihan oikeista ampuma-aseista. Tuntevatko myös nämä reserviläiset edellä mainitun kaltaista häiriintynyttä kiinnostusta aseisiin?

Toivottavasti eivät, sillä mikäli loogisen päättelyn lainalaisuudet ovat vielä voimassa, myös he saattavat kärsiä tuosta mystisestä riskitekijästä. Se saattaa saada heidät käyttäytymään väkivaltaisesti ihan millä hetkellä tahansa. Erityisen huolestuttavaksi tämän tekee se, että aktiivisesti ammuntaa harrastavia reserviläisiä on Suomessa peräti 70000 henkilöä.

Minun on nyt aivan pakko tunnustaa, että olen peloissani. Olen peloissani siksi, että osa ystävistäni, sukulaisistani, tuttavistani ja työkavereistani on näitä häiriintyneitä ihmisiä. Joskus he jopa kertovat minulle aivan avoimesti metsästys- ja ampumaharrastuksestaan. Onko se kenties minulle suunnattua uhkailua? Kuinka huolissani minun on nyt syytä olla? 

*****

Tarkoitukseni ei ole mitenkään väheksyä väkivaltarikosten uhreja, heidän omaisiaan tai heidän kärsimyksiään. Tarkoituksenani on valottaa asiaa hieman toisesta näkökulmasta, laittaa se oikeaan mittakaavaan ja näin tarjota toisenlainen todellisuus.

Sisäasiainministeriön mukaan Suomessa on luvallisia ampuma-aseita yhteensä hieman yli 1,6 miljoonaa kappaletta. Nämä aseet ovat yksityishenkilöiden, yksityisten yhteisöjen sekä säätiöiden hallussa. Aseluvan haltijoita on Suomessa noin 650 000 eli noin 12 prosentilla suomalaisista on ampuma-ase. Luvattomia aseita Suomessa on sisäasiainministeriön arvion mukaan enintään kymmeniä tuhansia.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan 1.6.2002–30.6.2006 välisenä aikana Suomessa tehtiin 514 henkirikosta. Niistä 82:ssa käytettiin ampuma-asetta (16 % kaikista henkirikoksista). Käsituliasetta käytettiin tuon tarkastelujakson aikana viidessä (5) henkirikoksessa. Tämä on noin 6 % kaikista niistä henkirikoksista, joissa käytettiin ampuma-asetta. Henkirikoksiin käytetyistä käsituliaseista luvallisia oli noin 32 %, joten tuolla neljän vuoden tarkastelujaksolla peräti kaksi (2) henkirikosta tehtiin laillisella käsiaseella.

Henkirikoksissa käytetyistä ampuma-aseista luvattomia oli 57 %. Henkirikoksiin käytetyistä käsiaseista puolestaan luvattomia oli 68 %. Selkeä enemmistö rikoksentekovälineistä oli siis luvattomia aseita. Näihin aseisiin ja niiden omistajiin mitkään lakimuutokset tai muut kampanjat eivät vaikuta yhtään mitään.

Taustatiedoksi, että katsauskauden henkirikoksista 39 % oli tehty teräaseella. Toiseksi yleisin surmaamistapa (23 %) oli kuoliaaksi pahoinpiteleminen tai kuristaminen ilman välinettä. Mittakaavan avaamiseksi mainitsen, että Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan rattijuopot murhasivat suunnilleen saman ajanjakson aikana (2002 – 2006) 328 henkilöä. Loukkaantuneita oli 4473 henkilöä. Siis yhteensä lähes 5000 ihmistä kuoli tai loukkaantui rattijuopon vuoksi.

Vastaavasti pelkästään vuonna 2005 erittäin vaarallinen viinahuume tappoi noin 2000 ihmistä. Myös muina vuosina tahti on ollut suunnilleen sama. Toisin sanoen ajanjaksona 2002 – 2006 tuo petollinen hiilivetypohjainen teollisuusliuotin, viinahuume siis, tappoi noin 8000 suomalaista. Sairastuneiden ja vammautuneiden määrä on vähintään kymmeniä tuhansia.

Internetin tekemien henkirikosten määrästä en löytänyt minkäänlaisia laskelmia. En tietenkään löytänyt, sillä internetin ja henkirikosten yhteys on olematon. Se yhteys on vain ja ainoastaan tarkoitushakuisen tutkijan ja poliitikon päässä.Tämä yhteys on olemassa siksi, että niin kauan, kun lasten ja nuorten ongelmista voidaan syyttää aseita ja internetiä, todellisia kysymyksiä ei tarvitse esittää. Todellisia kysymyksiä ovat esimerkiksi ”miksi osa nuorista voi todella pahoin?”, ”miksi nuorten täytyy paeta ahdistavaa todellisuutta viinan ja muiden huumeiden harhamaailmaan?” tai ”mikä suomalaisessa yhteiskunnassa, perheessä ja koulussa on niin pielessä, että nuorten täytyy tappaa toisiaan?”.

Ei, se ei ole sattuma. Vääriä kysymyksiä kysymällä on helppo antaa vääriä vastauksia.

 

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle