KAATUILUA TIEDOSSA JOULUNPYHINÄ

Alkoholi ja erilaiset alkoholisairaudet aiheuttavat Suomessa vuosittain noin 2500 ennenaikaista kuolemaa. Lisäksi erilaisissa viinahuuruisissa tapaturmissa ja väkivallanteoissa kuolee vuosittain noin 1000 suomalaista. Kaiken kaikkiaan viinahuume aiheuttaa vuositasolla noin 5000 ennenaikaista kuolemantapausta.

Alkoholi on kiistatta suurin työikäisten suomalaisten tappaja ja vammauttaja. Silti sitä saa lähestulkoon vapaasti myydä ja anniskella. Mainittakoon puhtaasti vertailun vuoksi, että vuosien 2002–2006 välisenä aikana Suomessa tehtiin kaksi (2) henkirikosta laillisella käsiaseella. Samalla aikavälillä viinahuume tappoi noin 20000 suomalaista ja vammautti monikertaisen määrän. Silti sen kieltämistä ei vaadi juuri kukaan. Käsiaseiden kieltoa sen sijaan vaadittiin sankoin joukoin aina eduskuntaa ja hallitusta myöten uutta aselakia sorvattaessa.

Alkoholi ei vaaranna pelkästään sitä vapaaehtoisesti käyttävien henkeä ja terveyttä. Lisäksi se vammauttaa ja tappaa suuren määrän täysin sivullisia. Esimerkiksi joka viides liikennekuolema on rattijuopon aiheuttama. Vuositasolla rattijuopot tappavat noin 80 ja vammauttavat noin 1000 suomalaista. 

Osa täysin ilman omaa syytään vammautuneista on vielä syntymättömiä lapsia, joiden elämä tuhotaan jo äidin kohtuun. Keinoja hörhöäitien estämiseen ei tunnu löytyvän, sillä jostain syystä hörhöäitien oikeudet näyttävät menevän aina syntymättömän lapsen oikeuksien edelle.

Alkoholi on lasten huostaanottojen yleisin syy. Vuonna 2009 peräti 63 % huostaanottopäätöksistä johtui lapsen tai vanhempien päihteiden käytöstä. Alkoholi aiheuttaa vuosittain valtavan määrän erilaisia perhekriisejä, väkivaltaa ja lapsiin kohdistuvia laiminlyöntejä, jotka pilaavat tuhansien lasten elämän. Jotkut heistä tarvitsevat tukea ja hoitoa koko loppuelämänsä selvitäkseen alkoholin aiheuttamista vakavista psyyken ja tunne-elämän vaurioista. 

Stakesin laskelmien mukaan vuonna 2003 alkoholinkäytön välittömät sosiaali- ja terveyskustannukset olivat 933 miljoonaa euroa. Lisäksi välillisiä kustannuksia aiheutui noin 500 miljoonaa euroa esimerkiksi krapulapäivien johdosta menetettyinä työpäivinä. Vuonna 2005 toteutettu alkoholiveron lasku on kasvattanut summaa entisestään ja kahden miljardin raja häämöttänee jo. Viime vuonna alkoholiveron tuotto oli noin 1,2 miljardia. Alkoholivero ei siis enää tälläkään hetkellä pysty kattamaan sen käytöstä aiheutuvien haittojen kustannuksia.

Alkon mukaan pelkästään sen oma litramääräinen myynti kaksinkertaistuu jouluna, kun lähes 1,7 miljoonaa asiakasta valmistautuu joulun ilosanoman vastaanottamiseen. Kaatuilua on siis tiedossa tänäkin jouluna pelottavan monessa suomalaisperheessä. Ei mikään ihme, että tutut poliisit pitävät joulua juhannustakin raskaampana ”juhlana”.

Mitäpä jos tarjoaisit parhaat (ja ilmaiset) lahjat itsellesi ja perheellesi ja jätät viinahuumeet kokonaan ostamatta? Selvin päin oleminen on puhdas valintakysymys.

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle