MYÖS ELÄKKEITÄ VOITAVA LEIKATA TARVITTAESSA

Eräitä viime vuosien käytetyimpiä poliittisia liturgioita lienevät ”työvoimapula”, ”maahanmuuton lisäämisen tarve”, ”työurien pidentäminen” ja ”eläkeiän nostopaine”. Niiden runsasta käyttöä on yritetty perustella sopivan epämääräisellä, mutta suuria kansanjoukkoja tehokkaasti huolestuttavalla väitteellä ”hyvinvointivaltion” romahtamisesta.  

Vihreiden europarlamentaarikko Tarja Cronberg sanoi – tosin luultavasti puhtaasti vahingossa – ääneen sen, minkä jokainen vähänkään omilla aivoillaan ajattelemaan kykenevä on tiennyt jo kauan: ”suomalaisia nuoria on niin vähän, etteivät he riitä turvaamaan ikääntyvän väestön nykytasoisia eläkkeitä” (AL 4.2.).

Siinä se tuli, ikääntyvän väestön nykytasoiset eläkkeet. Kyse ei olekaan hyvinvointivaltion säilyttämisestä, vaan suurten ikäluokkien pelosta joutua leikkaamaan eläkkeitään. Todellisuudessa kyse on siis puhtaasti ahneudesta ja häikäilemättömästä halusta maksattaa oma hyvinvointi tulevilla sukupolvilla.

Vanhan sanonnan mukaan ahneella on tietynlainen loppu. Toivottavasti tämä pitää tälläkin kertaa paikkansa.

 

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 6.2.2013

 

*****


Yllä oleva kirjoitukseni herätti valtaisan palautetulvan. Koska 99%:lla palautetta antaneista kirjoitukseni ns. pointti oli mennyt totaalisesti ohi, kirjoitin pienen vastineen saamaani palautteeseen. Vastine on julkaistu Aamulehdessä 25.2.2013 hieman toimituksen toimesta editoituna. Tässä alkuperäinen vastineeni:

 

MÄKI-KETELÄ VASTAA

Aamulehdessä 6.2. otsikolla ” Myös eläkkeitä voitava leikata tarvittaessa” julkaistu kirjoitukseni on herättänyt ilahduttavan paljon keskustelua ja synnyttänyt monenlaista palautetta. Valitettavan monelta näyttää kuitenkin jääneen olennainen sanoma ymmärtämättä.

Tarja Cronberg (vihr) totesi, että ”suomalaisia nuoria on niin vähän, etteivät he riitä turvaamaan ikääntyvän väestön nykytasoisia eläkkeitä". Jos asia kerran näin on – ja miksei olisi, kun europarlamentaarikko ja entinen työministeri omin sanoin näin toteaa – niin ainoa looginen ratkaisu ongelmaan on se, että sitten niitä eläkkeitä on leikattava.

Looginen ratkaisu ei siis suinkaan ole tuoda Suomeen kymmeniä tuhansia kreikkalaisia ja espanjalaisia nuoria, kuten Cronberg haastattelussaan ehdottaa. Eläkkeiden leikkaamista ikään kuin automaattisesti en siis ehdottanut.

Mitä tulee minua henkilönä koskevaan palautteeseen ”suurituloisena oppineena", totean lyhyesti, että tohtori on arvo, ei ammatti. Ammatiltani olen opettaja, enkä oikein laske itseäni suurituloiseksi, vaikka ihan hyvin toimeen tulenkin. Tähän vaikuttaa kuitenkin enemmän pienet menot kuin suuret tulot.

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle