EI LAHJUKSIA VAAN VAALIRAHAA

Suomen suurimmassa sirkuksessa jo kuukausia pyörinyt show ”Ei lahjuksia, vaan vaalirahaa”, on saavuttanut näytöksen neljä, ”takaisinmaksun aika. Tähän mennessä on nähty jo tragikoomiset näytökset ”totaalinen tietämättömyys”, ”harmittava unohdus ja ”selittelyn makua”.

Suoraan rysän päältä narahtaneet poliitikot ovat suoraselkäisesti ja ryhdikkäästi lupautuneet maksamaan Nova Groupilta saamansa lahj…ei kun vaalituet takaisin Nova Groupin konkurssipesälle. Siis vasta vaiheessa, jossa valehtelu ja selittely eivät enää auta.

Todellisuudessa nuo lupaukset tarkoittavat kuitenkin vain sitä, että veronmaksajat pumppaavat rahaa Nova Groupin konkurssipesään. Vai luuleeko joku ihan oikeasti, että poliitikot maksaisivat nuo rahat omasta lompakostaan? Eiköhän ne veronmaksajien maksamasta puoluetuesta tälläkin kertaa oteta.

Puoluetukea on perusteltu vuosikymmenet sillä, että sen ansiosta poliitikoille ei tule tarvetta eikä kiusausta ottaa vastaan epämääräisiä rahalahjoituksia tai muita etuuksia. Kuten olemme saaneet huomata, niin ei ole tullut kiusauksia ei. Mitä nyt muutamalla sadalla tuhannella eurolla on voideltu taloudellisia ja poliittisia suhteita ja koneiston rattaita. No, poliittisessa matematiikassahan nuo ovat pelkkiä taskurahoja.

Aika omituinen on muuten kansanedustajien ja ministerien maailma: tilille tulee muutama kymppitonni riihikuivaa, mutta heitä ei kiinnosta, kuka sen sinne sujautti ja miksi. Heitä ei myöskään kiinnosta, mitä heiltä odotetaan vastapalvelukseksi. Erityisen omituista on se, että heidän ei tule mieleensä maksaa saamastaan lahjoituksesta veroa, vaikka kyllä tuo ainakin näin maalaisjärjellä tarkasteltuna selvästi tulolta vaikuttaa.

Ehkäpä poliittista eliittiä ei koske samat lait kuin meitä tavallisia kuolevaisia. Johan tuo kansanedustaja Timo Kalli (kesk) ehtikin määritellä nykyisen poliittisen moraalin. Vaalirahoituksen voi pimittää ihan huoletta, koska rangaistusta ei ole säädetty. Niin, mitäpä noita kaikenmaailman lahjuksia ilmoittelemaan, kun ilmoittamatta jättämisestä ei seuraa mitään.

Ei voi kuin taas kerran todeta, että onpa meillä hienoja ihmisiä päättämässä nykyisten ja tulevien sukupolvien elämästä.

 

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle