KORKEA ALKOHOLIVERO ON TEHOKKAINTA VALISTUSTYÖTÄ 

Päihdeteollisuuden mannekiinit Petri Viglione ja Elina Ussa vetivät tyylikkäästi mutkat suoriksi alkoholipoliittisessa ilosanomassaan (Aamulehti 26.10.). Sen keskeinen teesi oli, että alkoholissa itsessään ei ole mitään vikaa, vaan vika on suomalaisten holtittomissa juomatavoissa.

Kirjoittajien mukaan nuorten alkoholiongelmat eivät siis johdukaan alkoholista, vaan esimerkiksi vanhempien alkoholinkäytöstä, kaveriporukan paineesta ja tarkemmin määrittelemättömästä ”pitkästymisestä”. Tämän logiikan innoittamina kirjoittajat vaativat, että alkoholin kulutusta ei saisi missään tapauksessa rajoittaa yhdellä tehokkaimmista keinoista, alkoholiveroa korottamalla, vaan epämääräisten, mutta kivalta kuulostavien ”valistustyön” ja ”vastuullisten juomatapojen opettamisen” avulla.

On totta, että suomalaisten pahenevat alkoholiongelmat johtuvat osittain holtittomista juomatavoista. Vielä suurempi syy on kuitenkin alkoholin liian hyvä saatavuus ja alhainen hinta. Siksi tehokkainta valistustyötä on alkoholin hinnan merkittävä korottaminen ja saatavuuden rajoittaminen. Ilman viinaa kun on varsin vaikea sekoilla kännissä, riippumatta siitä, onko holtiton aikuinen vai sosiaalisen paineen alaisena elävä pitkästynyt nuori.

Mitä tulee väitteeseen, jonka mukaan alkoholi ei olisi nuoria syrjäyttävä tekijä, vastaan Viglionea ja Ussaa itseään lainaten. He toteavat kirjoituksessaan seuraavasti: ”Tietomme nuorten ja nuorten aikuisten humalaan liittyvistä kulttuurisista merkityksistä ja sosiaalisesta sääntelystä ovat vajavaisia”

Tähän lauseeseen on helppo ammattikasvattajankin yhtyä.

 Kirjoitus on julkaistu Aamulehden mielipidepalstalla 30.10.2011

Takaisin mielipiteisiin

Takaisin etusivulle